КЛУБ НА ОЦЕЛЯВАЩИТЕ ЧРЕЗ ЧЕТЕНЕ

КЛУБ НА ОЦЕЛЯВАЩИТЕ ЧРЕЗ ЧЕТЕНЕ — ГРАДСКА БИБЛИОТЕКА СЕВЛИЕВО

Преоткриване на книгата и нейния свят – разравяне на лавината, съборена от демокрацията

Откриването на Клуба предстои на 15 януари 2019 година от 17:30 ч. в Градска библиотека — Севлиево. Едновременно с това ще представя издадените книги, преведени от мен от китайски език в периода 2013-2018 г.


Вярвам твърдо, че единственото възможно образование е самообразованието“ (Айзък Азимов)

• Четенето ни прави свободни

Компютърът ми стартира твърде, ама наистина твърде бавно. Реших да потърся разрешение и открих, че първото нещо, което ми препоръчват специалистите, е да изключа опцията „Бързо стартиране“ в Уиндоуз 10. „Макар името да звучи обещаващо, то е причинило главоболия на мнозина.“ За да премахнете бавното движение към успех – премахвате краткия път; и най-вече – не вярвате на тези, които ви го обещават.

Това положение е символично за цяла една система, наложена ни през последните 20 години: системата на компютъризацията, която забърза кратките пътища и сериозно забави способността ни да живеем пълноценно, тоест бавно, спокойно и най-вече, с мислене. От машини, компютрите станаха наши функции, а днес вече повечето хора дори не се замислят, че всъщност техният живот се е превърнал във функция на компютъра.

Пътят към свободата е обратният път към книгите и живото общуване между нас.

Четенето ни прави свободни. Бавното четене.

Disable fast boot. And “fast book,” too. — Изключете бързото стартиране! И бързото четене!

• Начин на живот

Книгите не са просто забавление. Нито просто бавен път към знанията. Те са начин на живот. Хората, които са стигнали до четенето на книги (или са започнали с него) са различните днес – те живеят пълноценно, бавно; техният свят изглежда тесен, но всъщност книгата не е самият свят, тя е само врата. Тясна врата, през която се влиза в свят, много по-широк от всички визуални забавления. Филмовият свят показва необятен свят на очите. Книгите откриват необозрим свят пред ума. Разликата е огромна – очи имат и животните; ум имат само хората. Книгите са способни да пазят човешкото в човека. Словото дава сила на ума и ни учи да използваме очите си, а не други да използват нас – чрез нашите очи и въобще, сетива. Умът става безсилен, когато се храни само с образи. Остава детски, наивен, неразвит. Книгите нямат образи без слово. Словото прави ума силен, в началото то напряга, затруднява – също както заниманията с фитнес и всяко едно начало. Но човек се стреми към силата с усилие.

Книгата като начин на живот включва реалното пространство (тя е предмет от реалността) и живият живот – нашият клуб може да включва и занятия, подготвящи ни за реално оцеляване в един все по-сложен и опасен цвят.

Книгата като начин на живот включва любовта към родния край и към България – тук е нашето място за оцеляване, тук ние сме господари и тази земя е наша. И единствено ние имаме достатъчно дълбоки чувства, за да се грижим за нея, а чрез нея – и за себе си, за семействата си, за бъдещето си. Книгата и любовта към родния край са тясно свързани. Виртуалният начин на живот ни отчуждава и от нас самите, и от реалността около нас, и от приятелствата ни.

• Какво можем да правим тук?

С книгите ли? Всичко.

Но това далеч не е всичко.

Тук, в нашия клуб, можем да се учим на здравословно живеене.

На опознаване на природата около нас. Нейните богатства – билките, птиците, реките, как да живеем в хармония с тях и себе си, как да разбираме техния (и своя) език, как да ги използваме в живота си. Как да пазим природата и себе си в нея. Как да спасяваме по-слабите (и себе си) от хищниците. Как да оцеляваме в трудности. Какви опасности ни дебнат извън четирите стени на дома. Книгата, като начин на живот, е свързана с всичко в живота ни – дори със спорта, с приятелствата, с излетите, с умението да живеем пълноценно и да се радваме всеки миг в живота. А особено – с обичта и добротата.

С изкуството – литературата, споделянето на красотата, преоткриване на насладата да пишеш сам – стихове, разкази, дори обикновени фрагменти и дневници – да разказваш за себе си и за света около теб.

Книгата е ключ – тя може да отключва, но и да заключва; да дава, но и да пази вътрешния ни свят от нагли хора с мръсни души. Това, което екраните не могат; това, което всъщност много често екраните правят. Това не означава, че няма книги, обитавани от нагли и мръсни хора – но книгата се затваря по-лесно от очите, а най-големите и дълбоки рани в душите си ние получаваме най-вече чрез очите!

Тук можем да споделяме. Всичко, което ни вълнува. И което има смисъл.

Тук можем да опознаваме света чрез мислене и разсъждение.

Да ценим ценното, да не си губим времето – защото който губи време, губи живот. А в живота имаме само един живот. И грешките остават в него. Както и свободата, която придобием в борба срещу пагубата.

И ако искате да знаете, книгата е истинската машина на времето – ако машина на времето би съществувала, тя би ни върнала в света на миналото или отпратила далече в бъдещето, но тя не би ни показала най-главното там: как мислят, как чувстват, какъв е вътрешният свят на хората там. А ето, книгата не само ни пренася отвъд време и пространство, но ни въвежда в най-пленителния свят: на човешките чувства, мисли, надежди и копнения. Открива ни най-смислената красота – красотата на човешкия ум.

И най-сетне, но не на последно място: книгите са крепост на нашата народност, език и култура. Укрепен град, зад чиито стени можем да съхраняваме себе си, да градим бъдещето си, да се отбраняваме и да носим името си с гордост и радост.

• Някои от темите ни

  1. Четенето на глас като култура

  2. Телефони и лично пространство – как ни ограбват от градините и ни представят циментовите голи стени като многоцветни.

  3. „Умната“ техника и заглушаването на умовете

  4. Ние сме техният продукт – нашите умове са мястото им за маркетинг

  5. Четенето и хигиената на ума

  6. Четенето и дисциплината, нужна за оцеляване

  7. Четенето и смисълът в живота

  8. Четенето и липсата на свободно време

• Четенето, книгите и китайската култура

Идеята да се създаде този клуб всъщност започна от предложението да представя своите преводи на китайска класическа литература на български език. Тя е тясно свързана с книгите и четенето като основа и главна ценност на хилядолетната китайска култура. В този смисъл, нашият клуб е и първата стъпка към създаването в Севлиево на „Общество на българската и китайската книга“, чийто път започва от книгата и се разделя на малки пътеки към необозримите пространства на разноликата китайска култура.

 

Print Friendly, PDF & Email
close

Харесвате ли сайта ми? Споделете го, моля!