Последна промяна:
2005-09-24 15:56

Православие и съвременност

Бърз преход по страниците на «Православна беседа»

Православен светоглед | Тайната на беззаконието днес | Телевизията — антимолитва | Ти си Бог, Който вършиш чудеса |
Чудеса, свидетелствуващи за светоотеческия църковен календар (наричан още юлиански или стар)


Трябва ясно да съзнаваме какви са времената, в които живеем. Действително, само един духовно сляп човек или такъв, който е продал душата си на враговете на нашата света вяра и Църква, не ще може да усети духа на приближаващия се антихрист във всичко, което става сега в света. За какво истинско единство на всички християни в духа на християнската любов може да се говори сега, когато Истината е отричана почти от всички, когато заблудата властвува почти повсеместно, когато истинският християнски живот сред хората, които се наричат християни, е пресъхнал и е заменен от плътски живот, от животински живот, като последният при това е поставен на пиедестал и е прикрит с идеята за едно престорено милосърдие, което лицемерно оправдава всяка духовна разпуснатост и всяка нравствена анархия? – Троицки и Сиракузки архиепископ Аверкий (Таушев)

ПРАВОСЛАВЕН СВЕТОГЛЕД

Какво ни дадоха православните поклонници от САЩ? (пътепис)

Какво очаква взорът на пътуващия из една земя, покрусена от половин вековна война — България след войната на мнозина от българите против Бога и Църквата?… С какви нагласи дохожда вярващият всред предели, опустошени от половин век безбожие? И още: какво друго, освен рани и белези можехме да покажем ние, ощетените от тая война, на православно вярващите, дошли от „страната на незалязващите мечти“, към която се втурнаха стотици хиляди българчета на невъзвратим гурбет? >>>

Заветът на митрополит Климент Търновски към православна България (избрани откъси от проповедта на Търновский митрополит Климент. Слово на Православната неделя)
Плод от застъпничеството на светите български новомъченици, пострадали за св. Православие през турското робство.
Петко Т. Хинов. Ризница на духа и дрипа на позора. Черти от духовното и светогледно значение на българския език за народа ни. Неговото състояние днес.
Св. Николай Сръбски. Над Изтока и Запада. Осем философски размисъла за православните Балкани
Тежината на словото. По случай 510-годишнината от отпечатването на първата славянска книга на Балканския полуостров в Цетина, 1494 г.
Протойерей Лев Лебедев. Духовната същност на съвременната промишленост

ТАЙНАТА НА БЕЗЗАКОНИЕТО ДНЕС

Рафаел Израели. От Босня до Косово. Повторната ислямизация на Балканите [english] [Откъси]

Старчество и лъжестарчество

Свещеник Тимотей Алфьоров. За старчеството [русский]
Свещеник д-р Йосиф Милър. Религиозните култове и лъжестарчеството в Америка

«Прекрасният нов свят»

Ирина Репьова.
Отвличане от живота (една занимателна и проникновена статия за извращаването на детската литература и заедно с нея, на милиони детски души, написана от съвременната руска детска писателка Ирина Репьова) [русский]

Великата Дивеевска тайна. Истината за мощите на преп. Серафим Саровски чудотворец. [русский]

Архимандрит Серафим (Алексиев)

«Сега е властта на мрака» [русский см. здесь]

Лев Тихомиров

Относно сроковете за идване на края на света и на антихриста

Архиепископ Аверкий (Таушев)

Истинското Православие и неговите врагове в съвременния свят
Солта губи силата си
Христовата Църква — стълп и крепило на истината

Джеймс Джатрас. Мюсюлманското настъпление и съдействието на Америка за него

Протойерей Александър Шаргунов

Мартин Лутер и Соломония Сабурова. Утешително слово към изоставените жени и към тези, които нямат съпруг (Доклад на богословските четения в Белогорския манастир на Пермската епархия — 1 август 1998 година)

МАСОНСТВОТО от православно гледище (сборник четива и препратки)

Телевизията — антимолитва

Писателят Николай Хайтов за телевизията

Информационният мрак залива не само нас, но и цялото човечество, включително народите в най-цивилизованите страни. Трудно е човек да устои на масовата мозъчна и психоатака върху цялото ни общество, защото в нея са най-старателно заличени границите между истината и лъжата. Бялото може да бъде направено катранено черно, а черното — бяло — това е играчка за работещата в телевизионната машинария. Всичко, дори в най-невинното предаване за деца, пък да не говорим за километрическите сериали и множеството "ек-шъни", "трилъри" и прочие филмови чудеса, не са нищо повече от предозирани с интрига опиати, разрушаващи нашия традиционен вътрешен свят.

ТИ СИ БОГ, КОЙТО ВЪРШИШ ЧУДЕСА

Чудо от наши дни. Спасена от Ангела-пазител...
Чудеса на Православната вяра
Страшно предзнаменование — кръвоточива икона в Русия
Изключително събитие в Барнаул: жена, възкресена четири дни след смъртта си, като евангелския Лазар.
“Ти си Бог, Който вършиш чудеса!” Получихме това писмо от Ню Йорк, в което наш православен събрат с любов споделя с читателите ни едно вълнуващо поклонническо пътуване до йерусалим по време на тазгодишните Великденски празници. Заглавието е дадено от редакцията.

© 2001—2005. Православна беседа. Части от четивата могат да се цитират при посочване на адреса на сайта (http://petkohinov.com/). Цялостното преиздаване на текстове в печатно тяло или в елекронен вид — само с писмено разрешение от редакцията. Абонамент за четива по електронната поща — вж. тук.